Direktlänk till inlägg 17 januari 2011

Uppsala akademiska Sjukhus

Av Johanna - 17 januari 2011 17:40

Nu  var man här igen, det var i och för sig ganska länge sedan sist, ca 2 år sedan men det är nummer 17  eller 18 i raden av operationer. Jaha vad gör jag här då?


För att göra en lång historia kort och inte tråka ut alla som känner till mina problem så kommer en ssammanfattning här.


* När jag var tio är fick jag en tumör i höger skenben som fick lov att behandlas med bentransplantat samt rekonstruktiv kirurgi. Detta medförde att jag fick en permanent nervskada i benet, det är verkligen skit jobbigt att ha ont hela tiden.


För att motverka detta så har jag fått en baksträngsstimulator inopererad. Det är den som har krånglat och gjort att jag legat här så många gånger förut.


VAD ÄR DET TÄNKER NI NU!

En baksträngsstimulator anläggs vanligtvis i två etapper. Vid ingrepp nummer ett appliceras en elektrod på baksidan av durasäcken i epiduralrummet, via en perkutan teknik. Elektrodkabeln kopplas därefter till en extern pulsgenerator. Patienten och den behandlande läkaren kan då aktivera stimulatorn och testa om elektrisk stimulering av baksträngarna lindrar smärtan. Om behandlingen ger smärtlindring kan stimulatorn implanteras subkutant och regleras utifrån med en fjärrkontroll. Även om huvudindikationen för ryggmärgsstimulering är svår neuropatisk smärta av perifert ursprung har man vid enstaka tillfällen gjort försök med elektrisk ryggmärgsstimulering (spinal cord stimulation, SCS) som behandling vid central smärta efter ryggmärgsskada. Effekten av SCS är relativt nedslående vad gäller den centralt utlösta smärtan. Vid smärta av såväl centralt som perifert ursprung hos till exempel patienter med en inkomplett skada kan metoden dock ha en viss effekt. Även om huvudindikationen för ryggmärgsstimulering är svår neuropatisk smärta av perifert ursprung har man vid enstaka tillfällen gjort försök med elektrisk ryggmärgsstimulering (spinal cord stimulation, SCS) som behandling vid central smärta efter ryggmärgsskada. Effekten av SCS är relativt nedslående vad gäller den centralt utlösta smärtan. Vid smärta av såväl centralt som perifert ursprung hos till exempel patienter med en inkomplett skada kan metoden dock ha en viss effekt. Tillvägagångssätt. En baksträngsstimulator anläggs vanligtvis i två etapper. Vid ingrepp nummer ett appliceras en elektrod på baksidan av durasäcken i epiduralrummet, via en perkutan teknik. Elektrodkabeln kopplas därefter till en extern pulsgenerator. Patienten och den behandlande läkaren kan då aktivera stimulatorn och testa om elektrisk stimulering av baksträngarna lindrar smärtan. Om behandlingen ger smärtlindring kan stimulatorn implanteras subkutant och regleras utifrån med en fjärrkontroll.


* Det som hänt nu är att batteriet är slut och man skall byta ut det gammla som ej är uppladdningsbart till ett uppladdningsbart som även är mycket mindre. Jag skall även flbyta lokalisation på pulsgeneratorn från låret till höger klinka.


Tiden verkligen sniglar sig fram fast jag börjar redan bli lite seg. Gick upp fyra i morse och packade samt jobbade undan i alla tre stallen samt tog hand om getter och höns så att Staffan och Therese inte skulle ha så mycket att ta hand om idag. Idag händer inget mer här på avdelningen än att vi får lite kvällsfika och sedan skall det duschas innan sängdags. Det skall det göras imorgon bitte oxå. Ingen vet än vilken tid operationen blir, själv hoppas jag att det blir på morgonen så slipper man vänta så länge eller i allafall på fm med tanke på att man ska fasta.


Jag ligger på en tvåsal, delar den med en mkt trevlig kvinna i 50 årsåldern. Hon skall operera diskbråck och är väldigt orolig så jag tycker synd om henne.


Få se om jag får lite snabb besök lite senare av Ursula som är kund hos mig när hon är på jobb i Falun, hon jobbar även som handkirurg här på UAS, hon skulle komma om hon hann och det inte var för mycket att göra på jouren.


/J

 
 
Ingen bild

Ida

17 januari 2011 18:49

så synd att det inte riktigt klickade med mitt besök:-S vet du hur länge du blir kvar?
kram!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johanna - 1 mars 2019 05:22

Rovdjur Vassa klor Snabba steg När jag står mitt emot den blir jag bara feg Lysande ögon Hjärtskärande skrik När jag är borta så festar den på mitt lik Hoppar högt Och river till Att jag ska fortsätta slåss är det den vill ...

Av Johanna - 27 december 2017 00:52


Jag har nog hittat en av de bättre läkarna som går att få tag på (är dock privat), dosen av Concerta skulle höjas om sju dagar om allt känns bra vid utvärdering så idag ringde dr för det har gått sju dagar idag, det är service!Måste säga att jag tror...

Av Johanna - 26 december 2017 09:42

Som de flesta vet så är jag inget fan av vintern alls men det går inte att fascineras av de magiska snö landskapen man kan mötas av. Idag på morgonpromenaden med hundarna är allt tyst, vitt och det snöar ymnigt, plötsligt reser skogens konung sig ...

Av Johanna - 26 december 2017 02:04

Har ett litet juluppehåll nu i träningen. Fet har gått superbra att träna från aug till mitten av nov då hände nåt, jag vart jättetrött, yr och orkeslös. Kan säker bero på många saker men jag blir så frustrerad när jag inte orkar det jag vill. Sedan ...

Presentation


Johanna och Feffe hösten 2016

Omröstning

Vilken gren/diciplin föredrar du inom ridsporten?
 Hoppning
 Dressyr
 Körning
 Voltige
 Distans
 Trav
 Hobbyridning
 Övrigt

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards